Velotoeren
  • Velotoeren
  • Materiaal
  • Contact
  • Sitemap
Home Eten in het UK

Tochten

  • Frankrijk
  • Italië
  • Alpen
  • Benelux
  • Groot-Brittannië

U.K.-Tips

  • Fietsen in het UK
  • Fietsen op een A-road ?
  • Eten in het UK

UK Tips eten

Details
Hits: 6229

Full English Breakfast

"To eat well in England you should have breakfast three times a day" schreef ooit een Britse schrijver. Het is een cliché dat je in het U.K. niet lekker zou kunnen eten. Daar is - wat mij betreft - niks van aan.

Wellicht het bekendste Engelse gerecht is het beroemde 'Full English Breakfast' (Let op dat je in Schotland spreekt van een Full Scottish Breakfast ...). 

Dat begint met juice: een glas (vers geperst) sinaasappelsap.
Daarna komen de 'cereals'. Je mag jezelf bedienen van cornflakes, honeypops, muesli, weetabix e.d. Je kan er naar wens kristalsuiker op scheppen en (koude) melk overgieten.
Porridge (havermoutpap) wordt meestal niet standaard geserveerd, maar is wel beschikbaar. Ofwel staat het op de menukaart (jawel, een heuse ontbijt menu kaart), of wordt het gewoon gemeld dat je dat kunt krijgen indien gewenst. Of je porridge nu met wat suiker eet of met zout, daarover blijft discussie. Ik kies in elk geval voor suiker.

Na de cereals komt het beruchte bord zoals hierboven afgebeeld. Typische onderdelen zijn (alles warm) : beans (bonen in tomatensaus), sausage (worstje), tomato (tomaat), mushrooms (champignons), potatoes (gebakken aardappelen), eggs (eieren) : poached (gekookt) of scrambled (roerei) of fried (spiegelei), en bacon (ham). Zo'n sneetje ham bij het English breakfast noemt men ook wel een 'rasher'. Soms kun je er ook 'black pudding' (gebakken schijf bloedworst) bij krijgen. Dit bord is wat de Engelsen een 'cooked breakfast' noemen.
Het lijkt ongelooflijk, maar dan ben je er nog niet want daarbij komt nog de 'toast' (geroosterd brood). Dat kun je samen met dit bord eten, of erna. Eén van de zaken waar ik in het U.K. het meest van geniet is toast met echte Britse marmelade (sinaasappeljam). Toen ik ooit een gastvrouw in een B&B een compliment gaf over haar zelfgemaakte marmelade kreeg ik prompt een potje mee voor thuis !

frenchpressJe kan kiezen tussen thee of koffie. Vroeger vroeg ik altijd thee omdat de koffie slechts oploskoffie was, maar tegenwoordig komt de koffie meestal in een 'french press' (cafetière) (afbeelding), échte koffie dus.

Thuis zou ik zo'n ontbijt wellicht nooit aankunnen, maar eigenaardig genoeg lukt het me in Groot-Brittannië wél om dit allemaal naar binnen te werken. Het is dan ook een stevige basis om tot na de middag zonder hongergevoel te kunnen fietsen ! Zie je zo'n full breakfast niet zitten ? Vraag dan enkel die ingrediënten die je wenst, bvb. scrambled eggs en two rashers of bacon. Je kan ook een 'continental breakfast' vragen. Dat komt zowat overeen met het ontbijt (broodmaaltijd) zoals we dat in Vlaanderen en Nederland kennen.

Als je 's avonds goed, veel, en goedkoop wil eten, ga dan naar een pub. Bijna alle pubs serveren 's middags (lunch) en 's avonds (dinner) warme maaltijden.

Een pub is veel meer dan een 'café' ! Het zijn echte ontmoetingsplaatsen die een belangrijke rol spelen in het sociale leven van Britten. In een pub kan je veel gemakkelijker een praatje slaan met de locals. De kaart is meestal beperkt tot een reeks 'pubfood' of 'barfood' gerechten. fish and chipsGerechten die vaak voorkomen zijn bvb. (foto) 'Battered Cod with Chips and Peas (de pub versie van Fish 'n Chips), Lamb Shank on Mashed Patatoes (lamsboutje met puree), verschillende soorten hamburgers, Meat Pie (stoofvlees in een bladerdeegverpakking).

Als je grote honger hebt na een dag wandelen of fietsen, eet dan vooraf een 'Soup of the Day'. Die is meestal sterk gebonden, zodat je rap 'gevuld' raakt, en je krijgt er bijna altijd een flink stuk brood bij.

Cullen Skink
Tip : als je in Schotland bent en je vindt het op de menukaart, probeer dan eens een 'Cullen Skink'. Dat is een typisch Schotse dikke maaltijdsoep met schelvis, aardappelen en ajuin. Ikzelf vind dit een heerlijk gerecht en als het beschikbaar is sla ik het zelden over. Eigenlijk kan je dit niet echt meer een 'starter' (voorgerecht) noemen. Het is eerder een hoofdgerecht.

 

sticky toffee pudding

Of je gaat voor de 'Pudding' (nagerecht). Eén van mijn favorieten is de Sticky Toffee Pudding  (foto). 

Hemels, maar wel een calorieënbom. En ook Rubarb Crumble is niet te versmaden.
Let op met het Engelse woord 'pudding' (uitspreken als 'poeding'). Dat is niet wat wij met het nederlandse woord 'pudding' bedoelen. Het Engelse woord 'pudding' kan 2 dingen betekenen : 'dessert' , maar ook een 'hartig gerecht'.  'Black pudding' bvb. is wat wij 'bloedworst' noemen. Onze 'vanille pudding' heet in het Engels : 'custard'. 
Zo vind je soms op de menukaart 'Sticky toffee pudding on warm custard'. Van een hartig gerecht gesproken.

 

 Als je in de pub binnenkomt kies je een tafeltje uit (kijk even na of de tafel een nummer heeft). Soms staat de menukaart op de tafel en kun je daar al kiezen wat je wil hebben. Wacht niet tot er een ober of waitress komt, want zelfs als die er zijn, komen ze niet naar je tafel om je bestelling op te nemen. Je moet daarvoor zelf naar de bar gaan. Vraag daar even of ze 'dinner' serveren en vraag de kaart als je die nog niet op de tafel vond. Daaruit kies je wat je wil, en je bestelt dat aan de bar, met opgave van je tafelnummer, of je wijst waar je zit. Bestel er ook meteen een drankje bij. Je moet meteen betalen ! Je drankje kan je meenemen naar je tafel. Even later serveren ze ook je maaltijd en dat doen ze wel aan je tafel. Als je graag moyonaise bij de frieten hebt, zal je dat moeten vragen, want dat zijn ze in het UK niet gewoon. De mayonaise komt in van die kleine knijpzakjes, maar laat dat je appetijt niet bederven.

Update 2018 : In steeds meer pubs neemt men de gewoontes van 'het continent' over. Je kan je bij het binnenkomen meteen plaats nemen aan een tafel, en er komt iemand naar je toe om je bestelling op te nemen. Maar er zijn nog steeds pubs waar je aan de bar moet bestellen (en meteen betalen) vooraleer je aan een tafel plaats neemt !

Restaurants zijn merkelijk duurder dan pubs, maar je eet er meestal niet meer of beter dan in een pub. Vaak hebben grote hotels zowel een restaurant als een pub. Wat je in de pub van het hotel eet komt uit dezelfde keuken als wat men in het restaurant serveert. Alleen de bediening, de omkleding en de prijs is anders.

In een pub kun je anno 2018 een goede warme maaltijd krijgen voor £20 à £25.
Voorbeelden van mei 2018 :

  • 2 pints of Carling (£7.20 ) + 1 Soup of the Day (£4.25) + 1 Homemade Lasagne (£9.25) = £20.70
  • 1 pint of Carling (£3.65) + 1 Soup of the Day (£4.50) + 1 Beef Pie & Chips (£11.75) = £20.10
  • 1 pint of Carling (£3.90) + 1/2 pint of Carling (£1.95) + 1 Soup of the Day (£5.50) + 1 Beer battered Haddock & Chips & Mashed Peas (£13.25) = £24.60