Velotoeren
  • Velotoeren
  • Materiaal
  • Contact
  • Sitemap
Home Fietsen in het UK

Tochten

  • Frankrijk
  • Italië
  • Alpen
  • Benelux
  • Groot-Brittannië

U.K.-Tips

  • Fietsen in het UK
  • Fietsen op een A-road ?
  • Eten in het UK

UK Tips Fietsen

Details
Hits: 3052
 
Tip 1 : 'fietspad' : een rekbaar begrip in het UK

Er zijn nauwelijks fietspaden in het UK. Meestal rij je gewoon op de weg (aan de linker kant ervan !). Het woord 'fietspad' heeft in het UK overigens een brede inhoud. Dat varieert van een goed berijdbaar autovrij pad in asfalt of beton (dat je dan meestal wel moet delen met wandelaars, joggers, skeelers, e.d.) tot een stenige off-road single track of een modderige landwegel. Ga er dus niet van uit dat je de langeafstandsfietspaden van Sustrans met een racefiets op dunne bandjes kan fietsen. Zorg voor stevige banden die tegen een stoot kunnen. 

 
Tip 2 : Links rijden, niet moeilijk. Maar let op voor reflexen.

Vaak krijg ik de vraag of links rijden moeilijk is.  Ach, de eerste keer voelt het wat raar aan, maar moeilijk is het niet. Althans, als je je hoofd erbij houdt.  Want de gevaarlijke momenten zijn deze waar je met je gedachten 'elders' bent en bij een onverwachte gebeurtenis terugvalt op je reflexen. Je rijdt ergens op een smalle kronkelige weg door de heide, genietend van het landschap. Links of rechts doet er niet toe, want in de wijde omtrek is behalve een schaap geen levend wezen te zien. Tot uit een bocht plots een auto opduikt en je in een reflex naar de rechter kant van de weg uitwijkt... 
Op een kruispunt naar links afslaan is makkelijk, maar naar rechts afslaan is wat moeilijker. Je hebt door de macht der gewoonte immers de neiging om bij het afslaan naar rechts de rechter kant van de weg waarop je terecht komt te nemen. Hier geldt weer: als je oplet is er geen probleem. Om mezelf te dwingen om bij het naar rechts afslaan (ook met de auto) op te letten zeg ik net voor het afslaan vaak hardop : "Rechts rond'. Daarmee verwijs ik naar de 'wijde' bocht die je moet nemen als je in het U.K. naar rechts wil afslaan. Ja, lach maar. Het helpt. Echt.

 

Tip 3 : Engeland is niet plat !

Als ik vrienden en kennissen vertel over de vele steile hellingen in het U.K. zijn ze vaak verrast : "Is Engeland dan niet plat ?".
De mooie stukken van Groot-Brittannië, de Nationale Parken voorop, zijn verre van 'plat'. Verwacht je aan een opeenvolging van steile hellingen, de ene al langer en hoger dan de andere. Meer dan 1000 hm per dag is helemaal geen uitzondering.

 

Tip 4 : Maak jezelf goed zichtbaar : draag kleren in felle kleuren.

Omdat er zo weinig fietspaden zijn rijd je meestal gewoon langs de linker kant van de rijweg, waarbij auto's je soms erg dicht passeren. Daarbij komt nog dat op vele plaatsen de rijvakken nauwer zijn dan in België en Nederland. Als er dan tegelijk een auto achter je aan komt en een tegenligger naar je toe komt, dan moet de auto achter je op de rem, omdat er niet genoeg plaats is om je in te halen. Het is dan ook absoluut belangrijk dat je goed zichtbaar bent: draag fel gekleurde kledij, liefst fluo. En als het mistig of donker is, of miezert of regent, steek dan je lichten aan.

 
Tip 5 : een roundebout (rondpunt) nemen als fietser

roundeboutsIn tegenstelling tot België gelden in het UK duidelijke regels over hoe je een roundebout moet nemen. Als je zoals in België gebruikelijk is aan de buitenrand ervan helemaal rond fietst om rechts af te slaan, is de kans groot dat je luid getoeter over je heen krijgt, omdat automobilisten je gedrag niet begrijpen. Wettelijk gezien mag je als fietser nochtans op de hele roundebout de linker (= buitenste) lane gebruiken. Je steekt daarbij je linker arm uit om aan te geven dat je wil afslaan, en je rechter arm om aan te geven dat je verder op de roundebout wil blijven rijden.
Toch volg je in de praktijk beter dezelfde regels als voor auto's. Automobilisten snappen dan veel beter wat je bedoeling is.

Als fietser gedraag je je op de roundebout alsof je een auto was. Zie de afbeelding hiernaast:

1. Als je naar links moet (groen), dan start je in de linkse lane, en je houdt links bij het afslaan. Steek je linker arm uit naar links net voor je de bocht neemt, om duidelijk te maken wat je bedoelingen zijn.

2. Als je rechtdoor moet (rood), en er zijn 3 lanes, dan start je in de middenste lane. Alleen al door in die lane te starten weten automobilisten dat je niet de eerste afslag naar links neemt. Blijf in die lane (aan de linker kant ervan) en steek je arm naar links uit net voor je de afslag neemt. Als er maar 2 lanes zijn mag je in principe kiezen vanuit welke lane je start.

3. Als je rechts wil afslaan (blauw) start je in de RECHTSE lane, ook als fietser. Rijd in deze lane rond de roundabout en steek je arm uit naar links net voor je de afslag neemt. De eerste keer dat je op die manier rond de roundebout fietst doet een beetje vreemd, maar tot mijn verrassing werkt het : Engelse chauffeurs begrijpen heel goed wat je doet, omdat ze dit rijgedrag verwachten en begrijpen.

Let op : op veel roundebouts duiden witgeschilderde markeringen op de weg of verkeersborden aan welke lane je moet nemen voor de juiste afslag. Ook met je fiets ga je in de juiste lane om de roundebout op te fietsen.

Op de roundebout geldt voorrang van rechts ! Dat is ook de reden waarom Engelse chauffeurs geïrriteerd zijn als je een afslag voorbij rijdt op de buitenste (= linkse) lane. Jij passeert de afslag, zij willen de afslag nemen, maar jij rijdt daarbij in de weg, terwijl zij voorrang hebben. Eigenlijk zou je dus aan elke afslag die je voorbij wil rijden alle auto's die deze afslag willen nemen voorrang moeten geven, vooraleer zelf die afslag voorbij te rijden. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker door dezelfde regels als die voor de automobilisten te volgen en enkel in de buitenste lane te komen net voor je een afslag wil nemen. Eénmaal je het door hebt, is het niet moeilijk meer, en begrijp je zelf niet meer waarom in België/Nederland zoveel automobilisten alleen maar gebruik maken van de buitenste lane op een rondpunt.

Update 2016 : steeds meer roundebouts zijn voorzien van speciale oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Kijk goed uit bij die oversteekplaatsen, want omdat ze links rijden komen de auto's voor ons 'van de verkeerde kant'.

 

Tip 6 : Geef voorrang aan ruiters en wandelaars

In het U.K. zijn ze nogal gehecht aan tradities en gewoontes, waartoe ook de hoffelijkheidsregels behoren. Engelsen hebben van nature uit een grondige hekel aan 'vreemdelingen' die zich niet aan die regels houden. Raar maar waar : in het UK staan ruiters te paard bovenaan in de pikorde van verkeersgebruikers. Dan komt de auto/motorfiets, dan de wandelaar, en jawel: de fietser komt als laatste. Als je ruiters inhaalt of kruist doe je er goed aan om zoveel mogelijk naar de andere kant van de weg uit te wijken, traag te rijden, of zelfs te stoppen en te wachten tot ze voorbij zijn. Het zou als hoogst onbeleefd ervaren worden als je ze zonder verwittigen voorbij stuift. Ben je hoffelijk, dan krijg je steevast een vriendelijke bedanking. Als je wandelaars passeert of kruist, toon dan ook duidelijk dat je rekening met hen houdt door te vertragen, uit te wijken...
Zie je wandelaars met een loslopende hond, geef dan vanop afstand een belsignaal. Bijna zonder uitzondering zullen ze zonder morren de hond aan de lijn leggen, of vasthouden aan de halsband. Wees dan op jouw beurt zo vriendelijk om ze daarvoor te bedanken.

 

Tip 7 : Zorg voor reserve remblokjes

Zorg voor reserve remblokjes, en maak dat je die zelf kunt vervangen. Je rijdt vaak over wegels in gemalen grind of shotter, of op wegen met zand en steentjes. In combinatie met de vele hellingen en het vochtige weer gaan remblokjes er soms zeer snel onderdoor.

 

Tip 8: Kijk uit voor potholes

In de meer afgelegen gebieden zitten er vaak putten in de weg, en niet zo'n kleine. Een val en breuk van het materiaal zijn niet denkbeeldig als je in één van die potholes terecht komt.